Aprēķināt cenu un iegādāties polisi 5 minūtēs

  • BTA
  • BAN OCTA KASKO
  • Balta
  • Compensa
  • Ergo
  • Gjensidige
  • Seesam OCTA KASKO
  • If

Ziņas


7-Nov-2013

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) apkopotā informācija par OCTA nozares darbības rādītājiem liecina, ka šī gada pirmajos deviņos mēnešos pieaudzis iesniegto zaudējumu pieteikumu skaits, kā arī apdrošināšanas atlīdzību izmaksu summas. Tāpat nedaudz ir pieaudzis vidējās atlīdzības izmaksu lielums kā par Latvijā, tā ārzemēs notikušiem ceļu satiksmes negadījumiem (CSNg). Vienlaikus situāciju tirgū saasina arī „BALVA” Apdrošināšanas akciju sabiedrības uzsāktais likvidācijas process. Iepriekšminēto faktoru kopums apstiprina jau pirmajā pusgadā vērojamās iezīmes - OCTA nozare turpina strādāt ar zaudējumiem. Rezultātā pirmos 9 mēnešus nozare noslēdz ar lielākajiem zaudējumiem pēdējo 8 gadu laikā - vairāk kā 4,3 miljonu latu apmērā.

Kopējie rādītāji

Saskaņā ar LTAB informācijas sistēmas datiem kopējais 2013. gada 9 mēnešos notikušo CSNg skaits, par kuriem ir iesniegti zaudējumu pieteikumi apdrošināšanas sabiedrībās, sastādīja 23 209, kas salīdzinājumā ar 2012.gada 9 mēnešiem ir palielinājies par 4,4%. Pieaugums vērojams uz saskaņotā paziņojuma bāzes reģistrēto CSNg skaitu, jo 2013. gada 9 mēnešos ar saskaņoto paziņojumu reģistrēti 14 831 CSNg, kas ir par 8,1% vairāk nekā 2012.gada 9 mēnešos. No 2013.gada 9 mēnešos apdrošināšanas sabiedrībās reģistrētajiem 23 209 apdrošināšanas gadījumiem 21 391 apdrošināšanas gadījumi ir notikuši Latvijā, no kuriem vairāk kā puse notikuši Rīgā. Savukārt ārvalstīs notikuši 1 818 apdrošināšanas gadījumi, kas sastāda 7,8% no visiem reģistrētajiem gadījumiem.

Apdrošināšanas atlīdzību izmaksas

2013.gada 9 mēnešos apdrošināšanas sabiedrībās un LTAB iesniegti kopā 29 733 zaudējumu pieteikumi, kas ir par 3 232 jeb 12,2% vairāk nekā 2012.gada 9 mēnešos. Savukārt saistībā ar šī gada un iepriekšējo gadu zaudējumu pieteikumiem 2013.gada 9 mēnešos ir pieņemti 29 555 lēmumi par apdrošināšanas atlīdzības izmaksām par kopējo summu Ls 18 824 662, kas ir par Ls 2 315 290 jeb 14,0% vairāk nekā 2012.gada 9 mēnešos. Vislielākā atlīdzību lēmumu summa tika izmaksāta par transportlīdzekļu bojājumu un bojāejas zaudējumu atlīdzināšanu, kas kopā sastādīja 81,4% no kopējās atlīdzību summas.

„Nevar noliegt, ka pirmo deviņu mēnešu rādītāji ir satraucoši. Nozare ne tikai strādā ar lieliem zaudējumiem, bet zaudējumu apmērs arvien pieaug. Negatīvās OCTA nozares tendences bija jūtamas jau pēc 2013.gada pirmā pusgada rezultātiem, kad zaudējumu apmērs ievērojami pārsniedza pērnā gada rādītājus. Tomēr nozares zaudējumiem ir vairāki, būtiski aspekti, viens no kuriem ir situācija ar likvidējamo „Balva” Apdrošināšanas akciju sabiedrību, kas šobrīd vairs nekādus ienākumus negūst, bet pilda OCTA saistības pret klientiem un veic apdrošināšanas atlīdzību izmaksas, kas neapšaubāmi prasa arī būtiskus administrēšanas resursus un izmaksas. Taču raugoties nākotnē jāteic, ka ir svarīgi izvērtēt līdzšinējo OCTA cenu politiku, jo nozare nevar visu laiku strādāt ar zaudējumiem”, skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.



Visas ziņas ar vārdu - octaltab
e-octa